Camerata Junior collaborates with the musician and researcher Nikos Xanthoulis in his new concerto for seven-stringed ancient Greek lyre, which incorporates new techniques. The concerto was presented in its first world performance by the Orchestra at Megaron-The Athens Concert Hall in May 2025. The sound of the seven-stringed lyre, unknown but also familiar, evokes memories of a collective unconscious, as it participates in the universal harmony that the great philosophers, led by Pythagoras, struggled to listen to. The youth section of the Orchestra will also take on two major works of the symphonic repertoire, Beethoven’s Egmont Overture and Schubert’s “Unfinished” Symphony.

Program

Peter Martin (b. 1970)

Venezia (for string orchestra)
I. Allegro deciso – II. Adagio – III. Presto

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Egmont Overture, op. 84

Nikos Xanthoulis (b. 1962)

Concerto No. 2 for Ancient Lyre and Orchestra, The Athens Concerto
I. Moderato – II. Moderato – III. Allegro

Franz Schubert (1797-1828)

Symphony No. 8 in B Minor, D 759, “Unfinished”
I. Allegro moderato – II. Andante con moto

Nikos Xanthoulis, Ancient Lyre
Camerata Junior – The Friends of Music Youth Orchestra
Nikos Chaliasas, Coaching, Conducting
Aristea Tsichli, Conductor’s Assistant
Christina Kaminari,coaching assistant

SPONSORED BY

Fotini G. Livanos

Η CAMERATA JUNIOR – ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Ορχήστρα In Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Σκοπός της η καλλιέργεια νέων ταλαντούχων μουσικών, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και η διαπαιδαγώγησή τους μέσα από την πολύτιμη εμπειρία της ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος διετέλεσε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος, μέσα από τη διδασκαλία και την εμψύχωση των νέων μελών της, την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών. Από τον Οκτώβριο του 2018 δάσκαλος και μαέστρος ανέλαβε ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας, με βοηθό μαέστρου την Αριστέα Τσιχλή και βοηθό διδασκαλίας τη Χριστίνα Καμινάρη. Η Ορχήστρα αριθμεί 80 μέλη, ηλικίας 9-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό τμήμα εγχόρδων (αμιγώς) και ένα νεανικό συμφωνικό τμήμα. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα εξελίσσονται επαγγελματικά. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα εβδομαδιαία μαθήματα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα εμφανίζεται τακτικά. Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Προεδρικό Μέγαρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ωδείο Αθηνών, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στους Δήμους Αιγιαλείας, Κηφισιάς, Ζωγράφου, Υμηττού και Ιλίου, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, τη Σπάρτη, την Τήνο, τη Χάλκη, την Πάρο, τη Ρόδο κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα ειδικά γραμμένα για εκείνη (των Γ. Κουρουπού, Π. Φουντά, Α. Ντάρλα, Ν. Ξανθούλη κ.ά.), ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Η Ορχήστρα έχει συμπράξει με τη Musica-Μικτή Χορωδία των Φίλων της Μουσικής, με τις παιδικές χορωδίες Rosarte και Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης με κορυφαίους σολίστ, όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Β. Καραγιάννη κ.ά. Από τους μουσικούς της Ορχήστρας δημιουργήθηκαν το 2023 τα Μουσικά Σύνολα της Camerata Junior υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της Αριστέας Τσιχλή, με εμφανίσεις σε συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου..

Από το 2022 Μεγάλη Χορηγός της Ορχήστρας είναι η κυρία Φωτεινή Γ. Λιβανού.

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1989. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis και μετά στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη βιολιού του Grigori Zhislin, με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music. Μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας έκανε στο Trinity College of Music με τον Peter Stark, απ’ όπου αποφοίτησε το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Sergiu Celibidache και Jorma Panula. Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ως κορυφαίος βιολιστής. Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Thüringen Sinfoniker, τις Κρατικές Ορχήστρες της Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας, της Σμύρνης, των Αδάνων και της Προύσας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκίσεχιρ, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τις Ορχήστρες δωματίου της Κοπεγχάγης, της Αλικαρνασσού και της Καρσίγιακα, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και άλλα μικρότερα σύνολα. Έχει διευθύνει περισσότερες από 400 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ΜουσιΚώς στα Δωδεκάνησα. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Camerata Junior-Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής και από το 2022 καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο Δρ. ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ είναι συνθέτης, λυριστής, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Υπηρέτησε ως κορυφαίος α’ τρομπετίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009 και το διάστημα 2009 έως το 2012 διετέλεσε υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Εργάστηκε ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και τρομπέτας στο Ωδείο Αθηνών για 40 περίπου χρόνια (1983-2021). Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής-σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει 16 προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνώρισης έχοντας λάβει δύο φορές τη διάκριση Kress Lectureship από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (2012 και 2017).