Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Από το «Άξιον εστί»
1.Ένα το χελιδόνι – 2. Της δικαιοσύνης – 3. Της αγάπης αίματα
Από τον «Επιτάφιο»
Πού πέταξε τ’ αγόρι μου
1. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα – 2. Το περιγιάλι – 3. Αν θυμηθείς το όνειρό μου – 4. Φεγγάρι μάγια μου ’κανες – 5. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ – 6. Όμορφη πόλη – 7. Αγάπη μου, αγάπη μου – 8. Απρίλη μου – 9. Βράχο βράχο – 10. Δρόμοι παλιοί – 11. Νύχτα μαγικιά – 12. Του μικρού Βοριά – 13. Βάρκα στο γιαλό – 14. Στρώσε το στρώμα σου – 15. Βρέχει στη φτωχογειτονιά – 16. Δραπετσώνα – 17. Σ’ αυτή τη γειτονιά – 18. Ποιος τη ζωή μου – 19. Το τρένο φεύγει στις οκτώ – 20. Ζορμπάς – 21. Η γειτονιά των Αγγέλων
Ένα παζλ μουσικής και λόγου ανάμεσα σε δύο καταξιωμένους τραγουδιστές και έναν ηθοποιό-αφηγητή. Η μουσική συναντά το λόγο μέσα από χαρακτηριστικά κείμενα της ζωής αλλά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Αποσπάσματα από τα εμβληματικά έργα «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, και πολλούς ενδιάμεσους καλλιτεχνικούς σταθμούς από γνωστά τραγούδια που έχουν μελοποιηθεί από τον μεγάλο συνθέτη, μπλέκονται με μικρές ιστορίες του συνθέτη και γεγονότα της περιόδου που σημάδεψαν τη ζωή του, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική.
Τραγουδούν: Ζαχαρίας Καρούνης & Ανδριάνα Μπάμπαλη
Αφηγητής-Ηθοποιός: Γιάννης Βούρος
Θοδωρής Λεμπέσης, μουσική διεύθυνση & ενορχήστρωση
Eπιμέλεια κειμένων: Χρήστος Προμοίρας
Παίζουν οι μουσικοί:
Βασίλης Δήμος, βιολί – Δημήτρης Παπακυριαζής, πιάνο – Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, κοντραμπάσο – Σπύρος Χειμαριός, βιολοντσέλο – Δημήτρης Κουφογιώργος, μπουζούκι – Ισιδώρα Κοψιδά, όμποε – Άννα Γρατσά, κλαρινέτο, φλογέρα – Χριστίνα Σουλβατζή, ακορντεόν – Χρήστος Τσαρούχας, τύμπανα
Γιάννης Βούρος
Σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός. Καλλιτεχνικός διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε. Διευθυντής εκδόσεων. Υπεύθυνος για την έκδοση σειράς εκατό (100) θεατρικών έργων στον εκδοτικό οίκο ΩΚΕΑΝΙΔΑ του Ομίλου ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ. Δίδαξε υποκριτική σε δίγλωσσα σεμινάρια στο Creative Drama and Arts Centre of Melbourne. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υπήρξε εμπνευστής πολλών καινοτομιών όπως αυτό του πρώτου «Φεστιβάλ Θεάτρου Δάσους», των καλοκαιρινών θεατρικών εργαστηρίων θεάτρου για παιδιά και των Big days όπως ονομάστηκαν οι συνεδριακές εκδηλώσεις γνωριμίας με τη ζωή και το έργο καταξιωμένων θεατρικών συγγραφέων. Όπως, επίσης και την επιτυχημένη επαναλειτουργία της παροπλισμένης αίθουσας της Μονής Λαζαριστών και της νέας Πειραματικής Σκηνής. Έχει παίξει του μεγαλύτερους πρωταγωνιστικούς ρόλους, στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ έχει μεταφράσει σπουδαία θεατρικά κείμενα.
Ζαχαρίας Καρούνης
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πηγές, λατρεία και διαπολιτισμικός βίος του Χριστιανισμού», στον τομέα της λειτουργικής με ειδίκευση στην υμνολογία, με βαθμό άριστα. Σπούδασε βυζαντινή μουσική (τάξη Λ. Κουζηνόπουλου) και θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Έλαβε το πτυχίο της βυζαντινής μουσικής με βαθμό άριστα παμψηφεί. Από το καλοκαίρι του 2002 συμμετείχε σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, με την οποία είχε σταθερή και στενή συνεργασία σε έρευνα και ηχογραφήσεις ψηφιακών δίσκων. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια είναι σταθερός συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου (Αμάν Αμήν, Το μεγάλο μας τσίρκο). Έχει πρωταγωνιστήσει σε σπουδαίες παραγωγές όπως Διόνυσος του Μ. Θεοδωράκη, Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη (ΕΛΣ), Βάτραχοι του Αριστοφάνη, Βίρα τις άγκυρες, Γειτονιά των αγγέλων (Εθνικό Θέατρο). Έχει πέντε προσωπικούς δίσκους με τελευταίο τα ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο Τι γλυκά πικρά ‘ν’ τα γέλια.
Ανδριάνα Μπάμπαλη
Η Ανδριάνα Μπάμπαλη είναι ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Έχει έξι προσωπικά άλμπουμ και πολλές συμμετοχές, ενώ έχει συνεργαστεί με
σημαντικά ονόματα: Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου κ.α. καθώς και διεθνή όπως οι Calexico. Έχει σημειώσει επιτυχία με τραγούδια όπως: Μοίρα μου έγινες, Γίνε Κομμάτια, Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου, Δες καθαρά, Δεν είν’ αργά κ.α.
Σπούδασε μονωδία, κρουστά και κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Πήρε πτυχίο στην κλασική κιθάρα με δάσκαλο το Γιώργο
Μουλουδάκη. Ξεκίνησε επαγγελματικά με φωνητικά και κρουστά στο σχήμα του Νίκου Πορτοκάλογλου που οδήγησε στη Universal Music και την πρώτη της επιτυχία «Δεν είν’ αργά». Έχει εμφανιστεί στο θέατρο και σε μουσικοθεατρικά: «Ας ερχόσουν για λίγο» με Γιάννη Μπέζο και Τάνια Τρύπη, «Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ» με Μαριάννα Τουμασάτου, «Πώς να σωπάσω» με τον Κώστα Καζάκο, καθώς και στον κινηματογράφο.
Θοδωρής Λεμπέσης
Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής με το Γιώργο Τζανετάκη και μαθήματα τρομπέτας στη Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου με τον Γιάννη Γλαντζή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο στην Τρομπέτα (τάξη Σ. Άνθη), ανώτερα και ανώτατα θεωρητικά (τάξη Ν. Νευράκη και Ε. Κοκκόρη). Έχει συνθέσει τα μουσικά έργα: «Ελλήνων Δείγμα», με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες «Αθήνα 2004», «Τα βρώμικα πινέλα του Σύλβιο Λου», «Θήραμα» σύγχρονη δίπρακτη όπερα, «Ρέκβιεμ στο μεγάλο πόλεμο, «Μουσικοί θεατρικοί μονόλογοι», «Πορτρέτα Γυναικών», (Κολάζ θεατρικών κειμένων) έργο για δύο ηθοποιούς και μία λυρική τραγουδίστρια, «Η σονάτα του σεληνόφωτος» (πρώτη παρουσίαση «Ελλάδα όλη πολιτισμός 2021», φεστιβάλ Δωδώνης) του Γιάννη Ρίτσου, για ηθοποιό και ορχήστρα, όπερα για παιδιά «Ο μικρός Ασίκης» σε λιμπρέτο Γιάννη Φίλια, (πρώτη παρουσίαση «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022»), το 2024 συνέθεσε το μουσικό πολυθέαμα «Πρόσκληση σε γιορτή» με αφορμή τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς, το 2024 την παιδική Όπερα «Άσπρο Μαύρο», έργο που θα παρουσιαστεί τον χειμώνα 2024-2025 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει επίσης συνθέσει διάφορα μουσικά έργα για σύνολα μουσικής δωματίου. Επίσης, έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους: «Έλληνες πεζογράφοι», «Το δάσος», «Το θολό ποτάμι», «Θησαυρός μέσα στη γη», «Στιγμές από την ιστορία του θεάτρου», «Γιατί;» ταινία μεγάλου μήκους για τη ζωή του Ανδρέα Λεντάκη, «Χαμένος στο δάσος» (αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Πίττα), μια σειρά κινούμενων σχεδίων με τίτλο «Γέγοναι» κ.ά. Μουσική για το θέατρο: «Η δολοφονία του Άδωνι Λαμάρ», «Οι Τενόροι», «Μήδεια», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Φαύστα», «Το άγαλμα που κρύωνε» «Τριαντάφυλλο στο στήθος» «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα», «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», «Μαντώ la bella Greca», κ.ά.
Χορόγραμμα: «Η άλωση της Τριπολιτσάς», «Η επόμενη μέρα»
Έχει ενορχηστρώσει ολοκληρωμένα μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών για διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Κρατική ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ΕΡΤ, ορχήστρες δωματίου, μικρά σύνολα, κ.ά.).. Το καλοκαίρι του 2008 ενορχήστρωσε και διηύθυνε (σύνολο πνευστών), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έργα Ελλήνων συνθετών για την παράσταση της χορογράφου Trisha Brown.
Με τα παραπάνω μουσικά έργα, έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, έχοντας εμφανιστεί σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως: Φεστιβάλ Αθηνών, Δωδώνης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, κ.ά.
Έχει διατελέσει αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου από το 1997 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο δημοτικό ωδείο Πεύκης από το 2007 έως το 2014. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο δήμο Τρίπολης από το 2014 έως τον Αύγουστο του 2019 και από το 2020 έως το 2023 καλλιτεχνικός διευθυντής στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης.
Είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1993 έως σήμερα και από το 2024 καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μουσικό φεστιβάλ Μυτιλήνης, ενώ από το 2012 έως σήμερα διευθύνει την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου.