Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα, φλούγκελχορν

Μιχάλης Καλκάνης, κοντραμπάσο

Γιάννης Κιριμκυρίδης, πιάνο

1. Petrichor – 2. The Coldest Summer – 3. Kountouri – 4. Kaïafas – 5. Colores Feliz – 6. Μινόρε της αυγής (ρεμπέτικο, 1936) – 7. Ariadne’s Scent – 8. Barbas

 

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, ένα άλμπουμ με πλούσιες μελωδικές συνθέσεις. Το βαθιά εκφραστικό και ατμοσφαιρικό τρίο φτιάχνει έναν οικείο αλλά ρυθμικά δυναμικό ήχο, συνδυάζοντας λιτές υφές με έναν εκφραστικό ατμοσφαιρικό λυρισμό.

Σαν νοσταλγική αναπόληση της μυρωδιά της βροχής στη διψασμένη γη, το «Petrichor» εκφράζει την προσμονή όσο και την αναγέννηση. Με αυτό το άλμπουμ ο Ανδρέας συνεχίζει το ταξίδι του, συγχωνεύοντας επιρροές από την τζαζ, στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής και της λαϊκής παράδοσης σε έναν μοναδικά υποβλητικό ήχο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τρομπετίστας  και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος μεγάλωσε στο Σαμικό, ένα μικρό χωρίο της Ηλείας. Ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα, μέχρι που ανακάλυψε στα 18, την τρομπέτα. Σπούδασε jazz τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (Bachelor of Arts)  και  στη Βασιλική ακαδημία των Βρυξελλών (Master of Arts)  όπου και κέρδισε τον διαγωνισμό Toots Thielemans. Παράλληλα έκανε μαθήματα με τον Markus Stockhausen και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία.

Από τα πρώτα του βήματα ξεκίνησε να συνθέτει. Το 2008 ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Perfumed Dreams» με το σχήμα Poly Quartet και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Motives For Jazz του Βελγίου. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων και ακολούθησε μια περιοδεία  στην Ευρώπη. Έχει δώσει συναυλίες σε διάφορα σημαντικά φεστιβάλ και clubs όπως τα North Sea Jazz Festival, Odessa jazz Festival, Sanghai world music Festival, Berlin Jazz Festival, I suoni delle Dolomiti, Jazz a la Vilette, Banlieues Bleues.

Έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικά άλμπουμ και συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Έχει συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Tore Brunborg,  Diederik Wissels, Tony Lakatos, Gunter “Baby” Sommer, Ψαραντώνη, Πέτρο Κλαμπάνη, Σωκράτη Σινόπουλο, Σταύρο Λάντσια, Γιώργο Παλαμιώτη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Δημήτρη Καλαντζή, Βασίλη Ρακόπουλο, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, David Lynch, Haig Yazdjan, Federico Casagrande, Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάνια Γιαννούλη, Τάκη Μπαρμπέρη, Γιώργη Μανωλάκη, Mode Plagal.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου είναι η αέναη αναζήτηση του καινούργιου, χωρίς τον φόβο του ρίσκου, είτε αυτό πρόκειται για τα ηχοχρώματα της τρομπέτας είτε για τα πρότζεκτς που δημιουργεί. Μια ματιά στην προσωπική του δισκογραφία μαρτυρά κάτι τέτοιο με το “Heart of the Sun”, άλμπουμ αφιέρωμα στους Pink Floyd να ακολουθείται από το (εμπνευσμένο απο έναν δεκαήμερο σιωπηλό διαλογισμό )“Anicca” και τον ambient δίσκο “One Inch of Love”.

Μετά από μια διαμονή στη «Cite des Arts» στο Παρίσι, ο Ανδρέας μετακόμισε στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά άρχισε να συνεργάζεται με τον θρυλικό πιανίστα Diederik Wissels. Εμφανίζεται στα CD του Wissels “Secrecy”,”Before You Go” και “Yearn”. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει εντατικά στην Ευρώπη ως μέλος του “Tania Giannouli Trio” και πρόσφατα κυκλοφόρησε ο 5ος προσωπικός του δίσκος «Petrichor» με τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και τον Wajdi Riahi στο πιάνο.

Ο ευρωπαϊκός ήχος της jazz, είναι ο χώρος που ο Πολυζωγόπουλος νιώθει ως περισσότερο προσφιλή και οικείο,  θεωρώντας εξ’ ίσου σημαντικά στην μουσική, τον ρυθμό αλλά και την .. σιωπή!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΜΚΥΡΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης είναι πιανίστας γεννημένος στα Ιωάννινα, το 1979. Παίζει πιάνο από την ηλικία των 4 ετών όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική μουσική. Αφού μετακόμισε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών, άρχισε να συμμετέχει ως πιανίστας στο συγκρότημα του  Αρμένιου σολίστα του ούτι Haig Yazdjian, μια συνεργασία που επηρέασε τη μουσική του προσέγγιση και αισθητική και επίσης τον βοήθησε να αναπτύξει μια ιδιαίτερη αντίληψη για τον ρόλο του πιάνου δίπλα σε αραβικά και ανατολικά όργανα όπως το ούτι.

Το 2013 ηχογράφησε για την ECM records στη Γερμανία ως πιανίστας του Sokratis Sinopoulos Quartet με το άλμπουμ «Οκτώ άνεμοι». Ακολούθησε μια άλλη κυκλοφορία της ECM Records – το άλμπουμ Metamodal το 2019. Και στα δύο άλμπουμ παραγωγός είναι ο Manfred Eicher.

Έχει επίσης γράψει μουσική που χρησιμοποιείται σε πλήθος διαφημιστικών και ταινιών παγκοσμίως καθώς δραστηριοποιείται στην αγορά των μουσικών βιβλιοθηκών ως συνθέτης με κατάλογο που υπερβαίνει τα 250 μουσικά θέματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων ενώ συμμετέχει και ως έκτακτο μέλος σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα επικεντρώνεται στην έρευνα και τον πειραματισμό πάνω στις τεχνικές εκτέλεσης του κοντραμπάσου κάτι που αντανακλάται τόσο στις δικές του μουσικές όσο και στις συνεργασίες του με ανεξάρτητους καλλιτέχνες αλλά και με οργανισμούς όπως τον Σ. Σινόπουλο, τον Σ. Λάντσια,   H. Yazdjian, τον Israel Varela, το Flux Laboratory κ.α.

Προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Το σχήμα του ‘Mihalis Kalkanis Group’ και το ντουέτο ‘Seeds’ έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα ελληνικά φεστιβάλ όπως στη Μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Summer Nostos Festival (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Athens Jazz Festival αλλά και στο Jazz Ahead (DE), Palma Jazz Festival (ES), Aglan Jazz Festival (CY) κ.α.

Μέσω της μουσικής του επιδιώκει συχνά την συνομιλία με άλλες μορφές τέχνης όπως την ποίηση, τη φωτογραφία, τον χορό κλπ. Στον δίσκο του ΄World Echoes in Athens΄ έγραψε μουσική πάνω σε επιτόπιες ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings) που έκανε ο ίδιος για ένα χρόνο σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας μεταναστών και προσφύγων της Αθήνας. Ο δίσκος αυτός αποτέλεσε το soundtrack της φωτογραφικής “έρευνας πεδίου” του Τάσου Βρεττού με τίτλο ‘Τ(ρ)όποι Λατρείας’ η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015. Τον Απρίλιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τ. Λειβαδίτη κυκλοφορεί το single ‘Believe’ στο οποίο η μουσική του συνυπάρχει με την καθηλωτική αφήγηση του ηθοποιού Δ. Καταλειφού του ποιήματος ‘Πιστεύω’ του Τ. Λειβαδίτη. To 2023 έγραψε και εκτέλεσε τη μουσική για την ξεχωριστή performance ΄Τα Σώματα επιπλέουν στη στεριά΄ στο πλαίσιο του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” ενώ το 2024 έγραψε μουσική για την οπτικοακουστική performance ‘L’ascension du Mont Ventoux’ – Kournos Festival, στην οποία συνεργάστηκε με έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κουκλοπαίχτες τον Renaud Herbin. Τέλος, μέσα στο 2024 παρουσίασε δύο site specific δημιουργίες με τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη, στη Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εμπνευσμένες από τις εκθέσεις δύο μεγάλων σύγχρονων καλλιτεχνών, της Ρένας Παπασπύρου και της Χρύσας Ρωμανού αντίστοιχα.