Συναυλίες

Δανάη Παπαματθαίου Matschke, βιολί
Kyveli Dörken, πιάνο

Πρόγραμμα

Α’ μέρος

César Franck (1822-1890)
Σονάτα σε Λα μείζονα για βιόλα και πιάνο
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo. Fantasia
Allegro poco mosso

Διάλειμμα

Β’ μέρος

Γιώργος Κωνσταντινίδης (1903-1984)
Μικρή Σουίτα σε δωδεκανησιακά θέματα

Manuel de Falla  (1876-1946)
Suite populaire espagnole

Karol Szymanowski  (1882-1937)
Notturno e Tarantella για βιολι και πιάνο, έργο 28

Δανάη Παπαματθαίου Matschke, βιολί

Danae Matschke

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των ελλήνων βιολονιστών.

Σε ηλικία 11 χρονών κάνει το ντεμπούτο της σε Μουσικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και αμέσως μετά ακολουθούν ρεσιτάλ σε πόλεις της Γερμανίας με ενθουσιώδη σχόλια του Τύπου.

Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κίνα, Εσθονία, Φιλανδία, Σουηδία και Κύπρο.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες, όπως  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Thüringen Philharmonie,  Westsächsisches Symphonieorchester,  Vogtland Philharmonie,  Erzgebirgische Philharmonie,   Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», κ.α.

Το 2008 η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της απονέμει Έπαινο για τις εμφανίσεις της με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ».

Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει παίξει στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Elbphilharmonie του Αμβούργου, Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «Festspiele Mecklenburg – Vorpommen», στο Διεθνές Φεστιβάλ Mendelssohn του Αμβούργου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Λευκωσία με την Pharos Arts Foundation, στα «Ερμοπούλεια» της Σύρου, στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στο Φεστιβάλ Σύμης, στο «Samos young artist Festival», στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, στο Sani Festival στην Χαλκιδική κ.α.

Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς βιολιού «Andrea Postacchini» (Ιταλία), «Jugend musiziert» (Γερμανία), «Henri Marteau» (Γερμανία) και «Έρση Σαράτση» (Ελλάδα).

Για την ιδιαίτερη αφιέρωση στην μελέτη της σύγχρονης μουσικής έχει τιμηθεί το 2010 με το ειδικό βραβείο ερμηνείας σύγχρονου έργου στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού «Szymon Goldberg Award».

Την ίδια χρονιά ερμηνεύει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Δημήτρη Τερζάκη για βιολί και πιάνο «Sprüche im Wind» (2009) αφιερωμένο από τον συνθέτη στην Δανάη Μάτσκε.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1988 παίρνει τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά της. Σε ηλικία 13 ετών εισάγεται, ως μαθήτρια με εξαιρετικό ταλέντο, στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere – Βαϊμάρη (Γερμανία), στην τάξη του Καθηγητή Jost Witter. Ακολουθούν σπουδές με τον Igor Ozim στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, όπου λαμβάνει τον Τίτλο Bachelor και  Master of Arts με διάκριση.

Το 2017 αριστεύει ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα σπουδών «Konzertexamen»  στην τάξη της καθηγήτριας Tanja Becker – Bender στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Ιδιαίτερη καλλιτεχνική ώθηση για την νέα βιολονίστα, αποτελούν οι συμμετοχές της σε Masterclass διακεκριμένων δασκάλων και καλλιτεχνών, όπως οι Igor Ozim, Ana Chumachenko, Zakhar Bron, Donald Weilerstein, Vanya Milanova, Boris Garlitsky, Tanja Becker-Bender, Christiane Hutcap και το Szymanowski Quartet.

Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις έχει επανειλημμένα τιμηθεί με υποτροφίες από τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», το Κοινωφελές Ίδρυμα «Προποντίς», από τον Γερμανικό Οργανισμό Deutsche Stiftung Musikleben, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Hermann und Milena Ebel Stiftung» και τέλος το 2017 με τιμητική υποτροφία για το καλλιτεχνικό της έργο από την «Berenberg Bank Stiftung von 1990».

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε έχει επιλεχθεί το 2014 κατόπιν ακρόασης, ως προωθούμενη καλλιτέχνης από το Διεθνές Ίδρυμα «Yehudi Menuhin Live Music Now».

Το 2012 κυκλοφορεί από την εταιρεία IRIDA Classical το πρώτο της CD «Violin Recital» και ακολουθεί το 2014 η κυκλοφορία του δεύτερου CD από την ίδια εταιρεία, με σονάτες για βιολί και πιάνο των L. v. Beethoven, C. Debussy και           M. Ravel.

Kyveli Dörken, πιάνο

Kyveli Dörken

Γεννήθηκε το 1995. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών με τη Marina Kheifets. Από το 2003 έως το 2012 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Πολυμέσων του Ανόβερου (ΗΜΤΜ) στην τάξη του διάσημου καθηγητή Karl-Heinz Kämmerling έως το θάνατό του, οπότε συνέχισε με τον γνωστό πιανίστα Λαρς Φογκτ. Σε ηλικία πέντε ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Steinway, ως η νεαρότερη διαγωνιζόμενη, και για έξι συναπτά έτη συνέχισε να λαμβάνει το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Grotrian Steinweg. Έχει επανειλημμένα αποσπάσει πρώτα βραβεία στο γερμανικό διαγωνισμό νέων ταλέντων Jugend musiziert, στον Διεθνή Διαγωνισμό του Ομίλου Δασκάλων Πιάνου της Ευρώπης (ΕΡΤΑ) στην Κροατία, καθώς και στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου για το μουσικό βραβείο Rotary Youth. Είναι υπότροφος των Werner Richard-Dr. Carl Dörken Stiftung, Deutsche Stiftung Musikleben, Festival Spannungen και της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας του Λιχτενστάιν. Έπαιξε για πρώτη φορά με ορχήστρα σε ηλικία οκτώ ετών. Σήμερα συμμετέχει επανειλημμένα (ενίοτε με την αδελφή της Δανάη) σε συναυλίες σε όλες τις γνωστές αίθουσες και σε φεστιβάλ της Ευρώπης, στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Έχει εμφανιστεί στο γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE και στο WDR. Έχει δώσει συναυλία παρουσία του Δαλάι Λάμα και της Άνγκελας Μέρκελ. Οι κριτικοί παρομοιάζουν το παίξιμο της με «καλειδοσκόπιο συναισθημάτων και τονικής πολυμορφίας».

Υποστηρικτές & Χορηγοί

2017-06-18T12:02:53+00:00