25 Χρόνια Φεστιβάλ Ναυπλίου

Στόχος μας η προσφορά
στην καλή μουσική.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Το 2016 το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία φαντασμαγορική συναυλία στην ατμοσφαιρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου ένας από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους σολίστες της Σκανδιναβίας, ο Νορβηγός πνευστός Øystein Baadsvik θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με βάση την τούμπα. Την επόμενη ημέρα, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου, οι θεατές θα κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις μυσταγωγικές φωνές της χορωδίας VOX CLAMANTIS CHOIR (Εσθονία) –ενός συνόλου τόσο ποιοτικού ώστε ο μεγάλος Arvo Pärt να συνθέσει έργα ειδικά για αυτό. Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το νέο αστέρι του τσέλου, η ανερχόμενη -αυστριακής υπηκοότητας (και ελληνικής καταγωγής)- Χριστίνα Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο. Η τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ βρίσκει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Εfe Κislali, να συμπράττει με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα.

Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με σημαντικούς ερμηνευτές από όλη την Ευρώπη· το πολυβραβευμένο ντουέτο των Πολωνών  Katarzyna Duda (βιολί) και Marek Bracha (πιάνο), η εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprova  από την Τσεχία και το κουαρτέτο εγχόρδων από την Ουκρανία PHOENIX STRING QUARTET θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους την πόλη του Ναυπλίου. Το Φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με δύο σπουδαίες συναυλίες με θέμα τον ισπανικό πολιτισμό: το Σάββατο (2 Ιουλίου) ο Αναστάσιος Συμεωνίδης θα διευθύνει ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα με πρωταγωνίστρια της βραδιάς μία από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου, την Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ την Κυριακή (3 Ιουλίου) ο  Ισπανός βαρύτονος, Luis Llaneza, με τη ζηλευτή πορεία που τον έφερε μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης συμπράττει με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Δημήτρης Κωστούρος

Δήμαρχος Ναυπλίου

Φίλες και Φίλοι,

Με το 25ο επετειακό Φεστιβάλ Ναυπλίου  και την συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, ο Δήμος Ναυπλιέων επιχειρεί ένα σημαντικό, ποιοτικό βήμα στα πολιτιστικά ζητήματα του δήμου.

Η πορεία των 25 χρόνων του Φεστιβάλ Ναυπλίου και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελούν γονιμοποιά στοιχεία για δημιουργική και δυναμική παρουσία στο σύγχρονο πολιτιστικό σκηνικό.

Την πορεία αυτού του μεγάλου πολιτιστικού έργου οφείλουμε να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, καθώς και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης του 25ου Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Δημήτρης Κωστούρος
Δήμαρχος Ναυπλίου

Γιάννης Βακαρέλης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Πριν από 25 χρόνια ο αείμνηστος χορδιστής του Φεστιβάλ Ναυπλίου Θανάσης Χαιτόπουλος φύτεψε μπροστά στο Τριανόν ενα κλαδάκι λέγοντας : “Αυτό θα γίνει μια μέρα το δέντρο του Φεστιβάλ μας”. Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι τον κοίταξαν περίεργα … Ο Θανάσης είχε δίκηο. Μπροστά στό Τριανόν υψώνεται το δέντρο του 25 χρόνια μετά.

Ενα τέταρτο αιώνα που το Ναύπλιο γιορτάζει την μουσική κάθε Ιούνιο,  που τα πιάνα, τα βιολιά,  τα βιολοντσέλα διασχίζουν τα δρομάκια του, που εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου συγκινήθηκαν, γοητεύτηκαν και ερωτεύτηκαν τον τόπο αυτό.

Για την φετινή χρονιά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση τους για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ τις Πρεσβείες της Νορβηγίας, Εσθονίας, Αυστρίας, Τουρκίας, Πολωνίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας, Ουκρανίας, Ισπανίας , οπως επίσης και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας. Και φυσικά τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, τον Κώστα Χελιώτη και τους εξαιρετικούς μου συνεργάτες Χρήστο Τσενέ και Γιάννη Βαλιάντζα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής,
Γιάννης Βακαρέλης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ & ΧΟΡΗΓΟΙ

Οι συνεργάτες μας με την υποστήριξη και τη χορηγία των οποίων πραγματοποιείται το 25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΜΑΣ

Να συνεχίσουμε για άλλα 25 χρόνια και να συναντηθούμε πάλι όλοι μαζί στο Ναύπλιο για την χρυσή επέτειο του φεστιβάλ.